Cei 5 pași ai reciclării

Cei 5 pași ai reciclării, cei 5 R: Refuzați, Reduceți, Reîntrebuinţaţi, Reutilizați, Reciclați

Reciclarea, o soluție după ce încercați să refuzați, să reduceți, să reîntrebuinţaţi sau să reutilizați.

1.     REFUZAREA A învăța să refuzi produse, ce nu  pot fi valorificate, este cea mai eficientă modalitate de a minimiza deșeurile. Încercaţi să cumpăraţi cât mai puţine  produse nereciclabile sau care produc risipă. Refuzați ambalajele inutile ale produselor .

2. REDUCEREA Reduceți utilizarea produselor nereciclabile sau a celor care produc risipă. Reducerea acestor  tipuri de produse are ca rezultat mai puține deșeuri care ajung la gunoi și impactul negativ asupra mediului. Vă recomandăm să utilizați întotdeauna cantitatea minimă necesară pentru a evita risipa inutilă. De exemplu, atunci când imprimați un document, imprimați față-verso pentru a reduce deșeurile la jumătate. Alte articole utilizate în mod obișnuit pe care companiile se pot concentra asupra reducerii includ materialele plastice de unică folosință, ambalajele din plastic sau paharele din polistiren.

3.     REUTILIZAREA Materialele plastice de unică folosință au creat o cultură „de aruncare” prin obişnuinţa consumatorilor de a folosi materiale o dată și apoi de a le arunca. În efortul de a reduce deșeurile, reutilizați articole în loc să cumpărați altele noi.Înlocuiți toate ustensilele de mâncare de unică folosință, paharele din polistiren, sticlele de apă și farfuriile de hârtie cu alternative compostabile sau reutilizabile. La birou, acordați prioritate reutilizarii ambajelor cartușelor de imprimantă, cutiilor de carton sau recipientele pentru alimente și bateriile reîncărcabile.

4.     REÎNTREBUINŢAREA Pentru fiecare produs care nu poate fi refuzat, redus sau reutilizat, încercați să îi daţi o reutilizare. Uneori necesită folosirea creativității, dar posibilitățile sunt numeroase. Încercați să utilizați hârtia de imprimantă irosită pentru deșeuri de hârtie, cutiile de carton pentru depozitarea consumabilelor, cleme pentru a ține cablurile de alimentare și încărcătoarele la locul lor și chiar căni de cafea și cutii de conserve pentru a ține pixuri și creioane.

5.      RECICLAREA Nu în ultimul rând,  reciclați. Odată ce ați trecut prin toate celelalte 4R, reciclarea este cea mai ecologică metodă de eliminare a deșeurilor.