- 30 martie 2022
- |Articole/Anunturi
- | 0
Acasă, cele mai multe deșeuri sunt generate în bucătărie, locul în care pregătești cele mai bune mâncăruri pentru familie sau prieteni. Începem să fim responsabili față de mediu, chiar de acasă.
Pentru început, separăm deșeurile pe care le generăm : hârtie, doze de aluminiu, plastic, sticlă, PET-uri
Folosim câte un sac de plastic pentru fiecare tip de deșeu :
Primul sac va conține deșeuri reciclabile
- hârtie, ambalaje din hârtie, carton, caiete, cărți, reviste, ziare,plicuri, documente, caiete, cartoane de ouă, cutii de pizza curate
Nu se colectează separat hârtia, cartonul sau cutiile de carton murdare cu resturi de mâncare, șervețelele de masă sau de bucătărie din hârtie, batistele nazale de unică folosință din hârtie, hârtie de ambalat lucioasă.
- PET-uri/plastic (recipienți de detergent de vase sau de rufe, recipienți de săpun lichid, sticle din PET, orice obiect din plastic) + metal (doze de aluminiu, cutii de conserve spălate și uscate)
Ambalajele din plastic trebuie clătite pentru a putea fi colectate separat. În cazul în care acestea nu sunt curate, contaminează și restul ambalajelor din PET, plastic sau poate provoca răni la locul de muncă la intalația de reciclare.
- Sticlă şi ambalaje din sticlă.
Ambalajele din sticlă se spală cu apă rece și se lasă la uscat, iar etichetele pot rămâne lipite pe acestea. Se poate colecta orice fel de sticle (vin, bere, oțet, ulei, albe sau colorate), borcane sau damigene.
Al doilea sac va conține deseuri menajere
- Resturile menajere sunt deșeuri care provin din gospodării, deșeuri rămase în urma fluxului alimentar
- deșeurile vegetale, resturi de fructe și legume, pâine, cereale, zaț de cafea, resturi de ceai, coji de ouă, de nucă, semințe, cenușă sau alte deșeuri precum scutece, oase, resturi animale (carne, produse lactate) . Vorbim de gunoiul “clasic”.
Astfel colectate, le ducem la tomberoanele din dotare.