Școlile ar trebui să fie punctul zero atunci când vine vorba de a produce membri ai societății sustenabili și activi din punct de vedere ecologic.

SC Ecovol SA a demarat o campanie care încurajează copiii să colecteze selectiv în școlile din orașul Voluntari. Au fost plasate coșuri de reciclare, care sa fie la îndemână și în care să le fie ușor să arunce corect deșeurile. Etichetate corespunzător și accesibile în întreaga școală, pe fiecare etaj, într-o zonă vizibilă, elevii sunt încurajați își facă partea lor de treabă urmând trei pași simpli: reducerea, reutilizarea și reciclarea.

Reciclarea în școli include programul de colectare și sortare a materialelor reciclabile, cum ar fi hârtia, plasticul și metalul. Aceste materiale pot fi apoi procesate și utilizate pentru fabricarea de noi produse.

Pentru sectorul educației, hârtia este principalul tip de deșeuri, reprezentând cel puțin un sfert din deșeurile școlare. Pentru a preveni această risipă, recomandăm utilizarea ambelor fețe ale hârtiei sau pur și simplu încurajarea personalului să se gândească dacă poate renunța la imprimare. Chiar dacă se folosește o cantitate considerabilă de hârtie în școli, este important de reținut că majoritatea acesteia poate fi reciclată în coșul de reciclare din clasă. Astfel, reduceți în mod semnificativ cantitatea de hârtie trimisă la gropile de gunoi.

Iată câteva motive pentru care reciclarea este un lucru atât de bun pentru școli și pentru planetă:

  • Reciclarea este crucială pentru sănătatea viitoare a planetei noastre – resursele naturale ale lumii sunt limitate;
  • Deșeurile școlare sunt reciclabile în proporție de până la 80%, astfel încât școlile au un impact uriaș atunci când reciclează;
  • Învățând cum să recicleze, copiii pot învăța despre diverse subiecte legate de mediu, cum ar fi ecosistemele  sau proprietățile diferitelor materiale.

Aceste lecții pot contribui la crearea unei generații de cetățeni mai conștienți de mediul înconjurător și mult mai responsabili. Învățând despre reciclare în școli, copiii au mai multe șanse să adopte această practică, ceea ce contribuie la transformarea lor în adulți conștiincioși, cu un impact pozitiv asupra mediului.

Implementarea programelor de reciclare în școli poate contribui la reducerea deșeurilor și la promovarea conștientizării mediului în rândul elevilor. Acest lucru îi încurajează pe elevi să pună în aplicare obiceiul de reciclare în viața de zi cu zi, contribuind la combaterea deșeurilor pe care le produc acasă.