- 20 iunie 2022
- |Articole/Anunturi
- | 0
Compostul este un material organic adăugat în sol pentru a ajuta plantele să crească. Resturile de mâncare și deșeurile din curte reprezintă, în prezent, mai mult de 30% din ceea ce aruncăm și ar putea fi compostate .
Paşii ce trebuie urmaţi în vederea compostării
- Selectați resturile alimentare. Începeți cu fructele și legumele – coji de cartofi, vârful căpșunilor. De asemenea, pliculețe de ceai, zaț de cafea, coji de ouă, flori uscate.
- Păstrați acele resturi de mâncare.
- Alegeți un loc uscat și umbrit lângă o sursă de apă pentru grămada sau coșul de compost.
Cum se realizează compostul?
Adăugați materiale de culoare maro și verde pe măsură ce sunt colectate, asigurându-vă că bucățile mai mari sunt tocate sau mărunțite.Udaţi materialele uscate pe măsură ce sunt adăugate.Odată ce grămada de compost este stabilită, amestecați iarba tăiată și deșeurile verzi şi îngropați deșeurile din fructe și legume sub materialul de compost. Amestecarea sau întoarcerea regulată a compostului și puțină apă va ajuta la menținerea compostului. Amintiți-vă să îngrijiți grămada și să țineți evidența a ceea ce aruncați. Un coș de compost gestionat corespunzător nu va atrage dăunători sau rozătoare și nu va mirosi urât. Compostul ar trebui să fie gata în două până la cinci săptămâni.
Ce putem composta:
- Fructe si legume
- Coji de ouă
- Zat de cafea și filtre
- Pliculete de ceai
- Coji de nuci
- Ziar mărunțit
- Iarbă tăiată
- Plante de apartament
- Fân și paie
- Frunze
- Rumeguş
- Așchii de lemn
- Păr și blană
- Cenușă din lemn
Ce nu putem composta și de ce
- Frunze sau crenguțe de nuc negru
Eliberează substanțe care ar putea fi dăunătoare plantelor - Cărbune sau cenușă de cărbune
Poate contine substante daunatoare plantelor - Produse lactate (de exemplu, unt, lapte, smântână, iaurt) și ouă Creați probleme cu mirosurile și atrageți dăunători precum rozătoarele și muștele
- Plante bolnave sau pline de insecte
Bolile sau insectele pot supraviețui și pot fi transferate înapoi la alte plante - Grăsimi, untură sau uleiuri, Oase și resturi de carne sau pește
Pot apărea mirosuri și pot atrage dăunători precum rozătoarele și muștele - Deșeuri de animale de companie (de exemplu, fecale de câini sau pisici, așternut murdar pentru pisici)
Pot conține paraziți, bacterii, germeni, agenți patogeni și viruși dăunători pentru oameni
Beneficiile compostării: Îmbogătește solul, ajutând la reținerea umidității și la suprimarea bolilor și dăunătorilor plantelor.Reduce nevoia de îngrășăminte chimice.Încurajează producția de bacterii și ciuperci benefice care descompun materia organică pentru a crea un material bogat plin de nutrienți.